Indische neushoorn ( Rhinoceros unicornis)

De Indische neushoorn (Rhinoceros unicornis) ook wel pantserneushoorn genoemd is met zijn pantser overgebleven uit een oeroude neushoorn groep. In tegenstelling tot zijn gevaarlijke uiterlijk is hij meestal een vredelievende grazer. Met vier meter lengte en tot twee ton gewicht, is de Indische neushoorn groter en zwaarder dan de meeste middelklasse auto’s. Hij ziet er traag en zwaar uit, maar als het nodig is om een rivaal of vijand te verdrijven, dan kan hij plotseling erg snel zijn.

SNEL INFORMATIE OVER INDISCHE NEUSHOORN

    1. Uiterlijke kenmerken
    2. Waar leeft een Indische neushoorn
    3. Leefomgeving
    4. Gedrag
    5. Wat eet een Indische neushoorn
    6. Voortplanting
    7. Neushoorn weetjes
    8. Verwante soorten

Uiterlijke kenmerken van Indische neushoorn

De Indische neushoorn heeft één enkele, nogal korte hoorn van keratine, die bij oudere dieren wat uitgerafeld is. De dikke, donkergrijze huid van het dier heeft bij de schouders zulke dikke plooien, dat het eruit ziet alsof hij met gepantserde platen bedekt is. Vandaar dat hij ook wel pantserneushoorn genoemd wordt. Een volwassen Indische neushoorn heeft een hoogte van 1,1 tot 2 meter en een lengte van 2,1 tot 4 meter. Ze wegen meestal 1500 tot 2000 kg.

  • De Indische (witte) neushoorn bezit twee hoorns waarvan de voorste 60 cm maar soms zelfs 150 cm kan worden.
  • De puntlipneushoorn, ook wel zwarte neushoorn genoemd, heeft ook twee hoorns waarvan de voorste 50 cm lang is.

Indische neushoorn

Waar leeft een Indische neushoorn

De verspreiding is inmiddels beperkt tot een paar gebieden in India. De Indische neushoorn overleeft enkel in reservaten, waar het bestand echter gestaag toeneemt. Ze leven in reservaten zodat ze niet bedreigd kunnen worden. Sommige neushoorns zijn met succes overgeplaatst naar nieuwe reservaten in hun vroegere verspreidingsgebied.

  • Gedrag: Deels sociaal, deels solitair.
  • Geluid: Grommen en snuiven. Vrouwtjes fluiten als ze bronstig zijn.
  • Voedsel: Gras, twijgen, bamboescheuten, tarwe, linzen, aardappelen.
  • Levensverwachting: Ongeveer 50 jaar.

Leefomgeving

De Indische neushoorn leeft in dicht, hoog gras, meestal in zompige gebieden langs de rivier. Hierin kan hij lekker door het water lopen om verkoeling in de hitte te vinden. Op andere momenten gaat hij op zoek naar voedsel door hoge grassen of trekt hij door stenige rivieren in het bergland.

Gedrag

De Indische neushoorn is niet uitsluitend territoriaal, niet uitgesproken sociaal. Hij spendeert maar weinig tijd aan het verdedigen van zijn territorium, hoewel volwassen dieren hun eigen voedselgronden van ongeveer 4000m2 en hun slaapplaatsen zoeken. Een indringer wordt weggejaagd. Neushoorns delen vaak openbaren gelegenheden met elkaar, zoals wildpaden en badplaatsen. Nieuwkomers worden vaak door de dieren die er al zijn grommend uitgedaagd. In de late namiddag blijven pantserneushoorns in de schaduw en lopen bij het invallen van de schemering naar hun weideplaatsen. Ze eten dan praktisch onafgebroken tot middernacht voordat ze gaan rusten.

Vrouwtjes met kleine kalveren blijven in de beschutting van het hoge gras om de jongen tegen tijgers te beschermen. De andere neushoorns die geen vijanden te vrezen hebben, gaan gewoon rusten waar ze stonden te eten. Bij het eerste ochtendlicht gaat de groep opnieuw op zoek naar voedsel, en trekt zich met de opkomende zon steeds verder terug in de schaduw. De middag en namiddag brengen de neushoorns naak volledig ondergedoken in riviertjes door. Het nemen van een bad is voor Indische neushoorns van belang om hun huid te beschermen tegen stekende insecten. Veel neushoorns maken gebruik van een gemeenschappelijke mesthoop die tot een doorsnede van 5 meter en een hoogte van 1 meter kan worden.

Indische neushoorns

Wat eet een Indische neushoorn

De neushoorn eet vooral gras, twijgen, bamboescheuten, tarwe, linzen, aardappelen. Hoewel de Indische neushoorn vooral een grazer is die steeds op zoek is naar grassen, kan hij zijn eetgewoontes aanpassen aan het voedselaanbod van het moment. Hij kan zijn bovenlip heel breed maken om een pol lang gras te pakken, of zijn lip optrekken als hij zit heeft om kort gras te eten. Hij voedt zich ook met verschillende cultuurgewassen en bamboescheuten.

Voortplanting

Het Indische neushoorn vrouwtje is alle 5 a 6 weken bronstig. Ze lokt mannetjes aan door urine op de grond te sproeien en fluittonen te laten horen. Als de geboorte nadert, loopt het vrouwtje in haar eentje naar een plek met dichte begroeiing. Het kalf blijft bij zijn moeder totdat zij na 18 a 24 maanden een nieuw jong ter wereld brengt. Daarna vindt het jong aansluiting bij groepen op andere plaatsen, en probeert hij zelf zijn voedsel te vinden.

  • Geslachtsrijp: Mannetje met 7 tot 9 jaar, vrouwtje met 3 jaar
  • Paartijd: Geen vast jaargetijde. Het vrouwtje is elke 5 tot 8 weken bronstig
  • Draagtijd: 462 tot 489 dagen
  • Aantal jongen: 1 kalf

Indische neushoorn weetjes

  • Indische neushoorns kunnen net als hun Afrikaanse verwanten last krijgen van verbranding door de zon, maar door een bad te nemen, beschermt de opgedroogde modderlaag hen tegen schadelijke zonnestralen.
  • In de eerste paar weken na de geboorte geeft de moeder per dag 20 tot 25 liter melk.
  • De Baluchitherium, de oervorm van de pantserneushoorn, was het grootste landzoogdier dat ooit op aarde leefde. Hij had een schofthoogte van 5,4 meter, en was 11 meter lang. Hij stierf ongeveer 20 miljoen jaar geleden uit.

Verwante soorten

Nauwste verband van de Indische neushoorn is de iets kleinere Javaanse neushoorn. Hij is ook verwant aan Zwarte neushoorn, Witte neushoorn, en Sumatraanse neushoorn.

Groepen

  • Orde: Onevenhoevigen
  • Familie: Neushoorns
  • Geslacht en soort: Rhinoceros unicornis
  • Categorie: Zoogdieren

Dierenstuff

De informatie site over dieren. Alles wat je wilt weten over dierensoorten, dierenambulances, dieren EHBO, vindt je hier.

Diersoorten




Bijzondere dieren

Uilen

Contact

Heb je vragen? Of wil je in contact komen met ons? Neem contact op.

Dieren van A tot Z