Boa constrictor (Boa constrictor)

Hoewel de boa constrictor geen gifslang is, beschouwen veel mensen hem toch als een van de gevaarlijkste bewoners van de jungle. In werkelijkheid is hij veel minder gevaarlijk dan velen denken. De boa constrictor doodt zijn prooi door hem te wurgen, maar de prooi blijft daarbij onbeschadigd. Hij windt zijn lichaam rond het dier en telkens wanneer de prooi uitademt, trekt de slang strakker aan. Dit doet hij totdat het slachtoffer uiteindelijk niet meer kan ademen en stikt.

  • Orde: Schubdieren
  • Klasse: Reptielen
  • Familie: Reuzenslangen
  • Geslacht&soort: Boa constrictor

SNEL INFORMATIE OVER BOA CONSTRICTOR

boa constrictor

Wat eet een Boa constrictor

Een boa constrictor heeft een gevarieerd menu. Jonge boa`s zijn actieve jagers en eten muizen, kleine vogels en hagedissen. Naarmate de boa groter wordt, neem hij ook grotere prooien tot zich. Volwassen dieren zijn weinig actief. Ze leven het grootste deel van de tijd op de grond en eten apen, waterzwijnen, agoeti’s, kaaimannen en wilde zwijnen. Soms worden door ze door de laatste twee ook zelf als prooi gejaagd. Boa’s kunnen goed zwemmen en brengen veel tijd in of in de buurt van rivieren door. Ze loeren daar op prooidieren die komen drinken. Zodra een prooi bedwongen is, wordt hij in zijn geheel naar binnen gewerkt. De kaken van de boa kunnen een prooi omsluiten die vele malen dikker is dan zijn eigen lichaam. Na een grote maaltijd zoals een waterzwijn, hoeft de slang een week of langer niet meer te eten.

Afmetingen

  • Lengte: tussen 1 en 6 meter
  • Kleur: verschillend, heeft meestal een bruine of crème kleurige tekening als aanpassing aan het blad op de bosbodem

Waar leeft een Boa constrictor

De Boa constrictor leeft in regenwouden van Zuid-Mexico, Colombia. Maar komt ook voor in Venezuela, Ecuador, Bolivia, Brazilië, Paraguay. Ook in delen van Peru en Argentinië en op enkele eilanden zoals Trinidad. Wat zijn leefomgeving betreft heeft de boa een voorkeur voor warme regenwouden. Maar een boa constrictor leeft in delen van Peru en Argentinië ook op halfdroge savannen. Omdat ze zoon groot gebied bewonen bestaan er grote verschillen in kleur, tekeningen en grootte. De kleuren zijn afgestemd op de leefomstandigheden. Op het Midden-Amerikaanse Hoge-eiland worden boa`s zelden groter dan een meter. In het grootste deel van Midden-Amerika bereikt de soort een grootte van drie meter, terwijl ze op Trinidad en Venezuela wel zes meter lang kunnen worden. In warmere streken van zijn verspreidingsgebied is de boa constrictor het hele jaar actief. Maar in koelere streken van Peru en Argentinië is hij langere tijd inactief, en houdt een soort winterslaap die hij opgerold in een verlaten hol van een ander dier doorbrengt.

  • Gedrag: Solidair buiten de paartijd
  • Voedsel: bijna ieder zoogdier en iedere vogel die hij verslinden kan
  • Levensverwachting: 20 tot 30 jaar Omgevingstemperatuur: 26 tot 32 graden Celsius het gunstigst

De boa constrictor en de mens

De mens is de enige serieuze vijand van de volwassen boa. Jonge boa`s lopen veel meer gevaar en zijn zelf prooidier voor veel bosdieren, zoals roofvogels, neusberen, kaaimannen en wilde zwijnen. Naarmate hij groter wordt, heeft de slang minder te vrezen en worden de rollen van jager en prooi al snel omgedraaid. In veel plaatsen binnen het leefgebied worden boa`s als een plaag gezien, kolonisten en boeren doden hen, omdat ze hun kippen en andere huisdieren doden. Ook om hun fraaie huid worden boa`s gedood. Op de leermarkt brengen ze hogen prijzen op. De dieren worden ook op grond van hun angstwekkend uiterlijk vervolgd.

Voortplanting

Boa`s bezitten een klauw aan beide kanten van de cloaca- opening. Deze tenen met nagel zijn de restanten van de achterste ledematen van hun hagedisachtige voorouders. Bij de mannetjes zijn ze meestal groter dan bij de vrouwtjes. Men neemt aan dat ze een rol spelen bij de stimulering van het vrouwtje tijdens de paring. Wanneer het vrouwtje paringsbereid is, tilt ze haar staart op zodat het mannetje zich om haar heen kan slingeren, waarna de paring plaats vindt.

Eieren

Na de bevruchting blijven de eieren in het lichaam van het vrouwtje, waar ze zich binnen een dunne membraan in de loop van enkele maanden ontwikkelen. Anders dan bij de verwante, eierleggende pythons, brengt de boa levende, volledig ontwikkelde jongen ter wereld. In een keer kunnen tot wel 60 jonge slangen geboren worden, die elk 45 tot 50 centimeter lang zijn, Een tot twee weken na de geboorte eten de jongen voor het eerst, Ze groeien snel en bereiken doorgaans al na een paar maanden een lengte van meer dan een meter. Na twee tot drie jaar, bij een lengte van twee tot drie meter, is de jonge boa constrictor geslachtsrijp.

  • Geslachtsrijp: Met 2 tot 3 jaar
  • Paartijd: In de regentijd
  • Aantal jongen: 20 tot 60 levend geboren jongen

Bescherming

De bestanden worden kleiner door de vernietiging van leefgebieden. Hoewel hij in het grootste deel van zijn verspreidingsgebied onder bescherming staat, worden in de leer handel nog altijd boa-huiden aangeboden.

Verwante soorten

De familie van de reuzenslangen, Boidae, omvat diverse soorten waaronder de anaconda. Ook is de boa constrictor met de pythons verwant

Dierenstuff

De informatie site over dieren. Alles wat je wilt weten over dierensoorten, dierenambulances, dieren EHBO, vindt je hier.

Diersoorten




Bijzondere dieren

Uilen

Contact

Heb je vragen? Of wil je in contact komen met ons? Neem contact op.

Dieren van A tot Z