Reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca)

Een reuzenpanda leeft solidair, twee derde van de dag brengen ze door met het zoeken naar voedsel en de rest van de tijd rusten ze. Van hun bijzonder klimvermogen maken ze alleen gebruik wanneer er gevaar dreigt van roofdieren, zoals bruine beren, luipaarden of wilde honden. Ze zoeken dan hun toevlucht in de eerste de beste boom tot het gevaar geweken is. Reuzenpanda’s schijnen geen vaste rustplaatsen te hebben; ze gaan gewoon op de plaats liggen waar ze zich toevallig bevinden. Het bamboebos is bijna ondoordringbaar, maar het dichte onderhout is doorsneden met tunnels waarin de panda zich snel en stilletjes beweegt. De panda leeft in een koud en vochtig klimaat, maar wordt beschermd door een bijzonder dichtbehaarde en waterafstotende vacht.

  • Orde: Roofdieren
  • Familie: Ursidae beren
  • Geslacht & Soort: Ailuropoda melanoleuca
  • Categorie: Zoogdieren

reuzenpanda

Waar leeft een reuzenpanda

Reuzenpanda’s leven in Zuidwest-China, vooral in de Qionglai-, Daxiangling-, Xiaoxiongling- en Lianggebergten in de provincie Sichuan; ook in het Mingebergte van de Qinling-keten in de provincie Shaanxi.

Leefwijze:

  • Gedrag: solitair
  • Voedsel: hoofdzakelijk bamboe, aangevuld met bessen, vruchten, bloemen, paddenstoelen, gras, boomschors en bij gelegenheid vogeleieren.

Wat eet een reuzenpanda

Hoewel de reuzenpanda tot de roofdieren behoort, bestaat zijn voedsel bijna uitsluitend uit stengels, bladeren en frisse jonge scheuten van verschillende soorten bamboe. In tegenstelling tot vlees heeft bamboe slechts een zeer lage voedingswaarde, waardoor de reuzenpanda er gemiddeld zo’n 10 tot 20 kg per dag van nodig heeft. Al naar het jaargetijde wordt dit voedsel met andere planten en eieren aangevuld. Omdat de reuzenpanda bij het voedsel zoeken zijn ogen niet gebruikt, is zijn gezichtsvermogen zwak ontwikkeld.

Bijzondere aanpassing

Reuzenpanda’s zijn volledig aan hun eetgewoonten aangepast. Roofdieren gebruiken hun tanden om hun prooi te grijpen en hun kiezen om het vlees als met een schaar in kleinere stukken te knippen; reuzenpanda’s gebruiken ze echter om bamboestengels te vermalen. De voorpoten van de reuzenpanda hebben een extra ‘duim’, waarmee hij in staat is om, samen met de overige vingers, kleine bamboe spruiten nauwkeurig vast te pakken. De lange nagels kunnen in de poten teruggetrokken worden. Onder de voetzolen zit net als bij de ijsbeer huid voor grip tijdens het klimmen.

De reuzenpanda en de mens

Vroeger was de jacht door de mens de grootste bedreiging voor de reuzenpanda. Momenteel zijn andere factoren voor het uitsterven van de soort verantwoordelijk: de toenemende verstoring van zijn natuurlijke omgeving doordat de mens uitgestrekte gebieden voor de akkerbouw in cultuur heeft gebracht, maar ook natuurlijke oorzaken zoals het afsterven van bamboebossen. Hij kan niet meer naar ongestoorde gebieden verhuizen, omdat er dorpjes en bebouwd land tussen liggen. De Chinezen ondersteunen momenteel iedere maatregel ter bescherming van de panda. De jacht op de reuzenpanda wordt bijvoorbeeld streng bestraft.

Voortplanting

Alleen voor paring komen de solitaire reuzenpanda’s kort bij elkaar. Vijf maanden na paring komt het enige jong in een nest van bamboe ter wereld. Slechts zeer zelden wordt er een tweeling geboren, maar meestal overleeft er dan slechts een. Net zoals bij de grote beren is het pasgeboren jong bijzonder klein. Het is ongeveer 15 cm lang en 100 gram zwaar. Het is nog volledig onbehaard, hulpeloos en blind. Het blijft gedurende ongeveer 18 maanden bij de moeder.

  • Geslachtsrijp: onbekend
  • Paartijd: onbekend (vele onderzoekers veronderstellen april)
  • Draagtijd: 5 maanden Aantal jongen: 1

Afmetingen:

  • Hoogte: rechtopstaand 1,5 m, vrouwtje iets kleiner
  • Gewicht: tot 120 kg, vrouwtje iets lichter

Verwante soorten van reuzenpanda:

Vroeger dacht men dat de reuzenpanda verwant was aan de kleine panda. Dit blijkt onjuist te zijn. De enige overeenkomst is dat beide zich met bamboe voeden

Dierenstuff

De informatie site over dieren. Alles wat je wilt weten over dierensoorten, dierenambulances, dieren EHBO, vindt je hier.

Diersoorten




Bijzondere dieren

Uilen

Contact

Heb je vragen? Of wil je in contact komen met ons? Neem contact op.

Dieren van A tot Z